Akhir-akhir ini saya gemar mendengar lagu-lagu lama, misalnya saya sedang mabuk kepayang dengan suara "tua" S. Effendi (sebelum ini ada entri lagu Fatwa Pujangga). Bisikan Hati adalah lagu asal dinyanyikan Kartina Dahari, juga sebuah lagu lama yang bikin anak muda sekarang geleng kepala. Foto ini saya rakam saat matahari senja di lebuh raya. hai, matahari senja yang semakin tua...


Bisikan Hati - Siti Nurhaliza

Comments

Nik KrEaTiF said…
salam Dr Mawar..

Saya juga gemar mendengar lagu - lagu yang sudah lama kerana dapat membangkitkan saya kenangan masa lalu..pasti nya dapat cetusan ilham dalam karya seterusnya..
ILhaM UyaISha said…
Dr Mawar yg manis,
shh.. saya sebenarnya meminati lagu-lagu lama berbanding dengan lagu-lagu terkini. pada saya lagu begitu begitu 'sexy', baik dari seni kata mahupun rentaknya. Dr pernah mendengar lagu 'widuri'? (tidak pasti siapa penyanyi asalnya, mungkin bob tutopoli) lagu itu begitu sexy dengan suara penyanyinya yang merdu, ditambah dengan alunan muzik yang perlahan..
hasni Jamali said…
dengarlah bisikan, hasrat hati...
yang merindu menjelma kembali,
ingatan yang telah lalu,
bersama berjanji sehidup semati.

lagu lama dibaru kembali,
dengan suara gemersik siti,
iramanya hingga menusuk hati,
jelajah seluruh dalam diri.

saya suka, juga!
purplemelastoma said…
Assalamualaikum,

Dear Dr. Mawar,

Once a while, out of the blue, we may feel the call to visit something that we liked in the past. That something may be songs, pantuns, places ect. We feel a kind of nostalgic at times.

You can find classic pantuns just recently loaded onto this blog, http://alurilmu.blogdrive.com.

You can hear Fatwa Pujangga by S Effecndy & Aisyah at this site,
http://www.youtube.com/watch?v=kNRG_rDDd1M&feature=related.

Likewise, you can hear Madah pujangga by Saloma can be found at this site, http://www.youtube.com/watch?v=iC5BTSQII_4

Have a nice day
Salam Mawar,
Oh, saya sudah sekian lama menggilai lagu-lagu klasik ini. Cukup menenangkan dan sarat makna. Tidak kurang penuh berseni. Saya lagi lagu kegemaran - "Sayang Di Sayang" (Kartina Dahari) - baitnya pendek tetapi dalam sekali pengertiannya.

p/s : kalau sangat-sangat 'tension' barulah dengar lagu tema Ally McBeal "Searching My Soul" (Vonda Shephard)!
Mawar said…
Nik, Uyaisha dan Hasni,
wah, surprise! anak2 muda rupanya suka juga dengan lagu orang tua?! woooh!
Mawar said…
Nis,
eh, lagu lama mungkin saja menenangkan sdr. tapi saya pula rasa ia sering menggetarkan jiwa! atau seperti kata Uyaisha, sexy...but sweet (Uyaisha, Hasni...? :-) haha...
Mawar said…
W'salam Ungu,
thanx for all the sites given. ya,nostalgic, dejavu... it is such a precious space. have a nice day too.
ILhaM UyaISha said…
Dr Mawar yang ceria,
seksi tk semestinya sweet! tetapi keduanya boleh memikat seseorang. sy minat pada lagu yang seksi tetapi saya seorang yang mentel (mengaku!!)..... hehe. sebab mentel itu sweet, bukan?
Mawar said…
Uyaisha yang mentel@sweet,

"Bisikan Hati" saya dengar sejak zaman anak2 tahun2 70-an di Bukit Timah, Temasek. ini semua lagu cinta mak ayah saya... yeh, ia sweet, seksi dan mentel.
Silir Senja said…
Yang lama, yang "tua", yang klasik itu semuanya indah kan..makin lama makin bermakna pula..terima kasih sdr dengan surah ar-ruum itu kala didadaku sarah gundah yang menikam sukma..semoga yang baik dan barakah itu sentiasa bersama sdr..amin.
hasni Jamali said…
sexy, mentel mainan bicara,
manis, sweet juga bicara kata,
salam hamba menghulur bicara,
bercuti sua tiada kata.

selamat bercuti semester,
ya, dr.mawar...jumpa lagi jika dipanjagkan usia....asalamualaikum.
Mawar said…
Sdr Silir Senja,
tenang saja ya, Dia menduga tandanya sdr disayangi dan diperhatikan selalu...
Mawar said…
Hasni,
ya selamat bercuti panjang. terus berkarya ya...
mariahsj said…
"Tuai padi antara masak,
(baris yang ini dah lupa lak)
Intai kami antara nampak,
Esok jangan rindu-rinduan."

Lagu kegemaran dari dahulu sehingga kini. Ada juga lagu Rafeah Buang yang digemari tapi lupa tajuk. Memang terbuai mendengar lagu lama nih...
Mawar said…
Sis Mariah,

tuai padi antara masak,
esok jangan layu-layuan
intai kami antara nampak,
esok jangan rindu-rinduan...

hei, dari filem "Gurindam Jiwa"! saya suka juga, seraya lihat jelingan nakal Nordin Ahmad dan ayunya Latifah Omar.
Matahari diliput awan said…
D ambang senja... Terasa selalu ada yang pergi saat-saat seperti itu. Ada rasa sendu di hati bila gelap men jelang bumi tempat kita berada. Suasana berganti bila jangkrik mulai berbunyi, dan kunang-kunang mengeluarkan cahaya berkelap-kelip...
"Di ambang sore....." entah siapa yang melantunkan lagu itu... Tapi aku ingat selalu!
Mawar said…
Matahari,

terima kasih. senja, ya sering membawa kesayuan, mungkin kerana harus berpisah dengan matahari yang membawa energi dan harapan. tapi senja (menjelang maghrib)juga adalah pintu hari baru untuk muslim. mungkin selepas ini, saat senja yang ditunggu kerana kita akan mulakan hari baru...
suahni idris said…
Assalamualaikum, Dr.Mawar

ini kali pertama saya melayari blogger ini.walaupun seharian bekerja dgn internet.

terasa rindu untuk kembali belajar di pusat pengajian bahasa,kesusasteraan dan kebudayaan melayu, ukm.
Mawar said…
Sdr Suahni,

jemputlah ke sini.
kembali untuk menabur budi,
kembali ke tempat jatuh dan bermain...
ardisia said…
Hmm..banyak lagu kegemaran saya digemari oleh Dr Mawar juga, biarlah orang nak kata saya berselera tua pun! Antara lagu yg lain pula yg saya suka seperti Bunga Pujaan (Eddy Silitonga), Bisikan Hati, juga lagu2 Rafeah Buang, S.Effendi,Broery,lagu2 Sudirman.
Mawar said…
Ardisia,
woh, memang kita satu rasa!