Dalam cerpen NCdPSK, saya selitkan masakan kegemaran Kartini. asam pedas ikan tenggiri. emak saya, Timah Baba, berbahgi resepi enak ini. lumatkan cili kering+bawang putih+bawang merah+halia+kunyit+lada hitam+belacan+jintan manis, tumis, campur kerisik+halba. tambah air asam jawa, renihkan sambil masukkan ikan. saya ambil petua Chef Wan, kisar daun kesum dan bunga kantan untuk serasikan dengan tumisan. foto bunga kantan mekar ini saya rakam dari taman kecil depan jendela dapur.
Dalam cerpen NCdPSK, saya selitkan masakan kegemaran Kartini. asam pedas ikan tenggiri. emak saya, Timah Baba, berbahgi resepi enak ini. lumatkan cili kering+bawang putih+bawang merah+halia+kunyit+lada hitam+belacan+jintan manis, tumis, campur kerisik+halba. tambah air asam jawa, renihkan sambil masukkan ikan. saya ambil petua Chef Wan, kisar daun kesum dan bunga kantan untuk serasikan dengan tumisan. foto bunga kantan mekar ini saya rakam dari taman kecil depan jendela dapur.
Comments
makan nasi di atas dulang,
gulainya lazat ikan tenggiri,
semakin berisi makan berulang,
enak berzat resepi sendiri.
(senyum)...
terima kasih kirim pantun.
saya gemar memasak dan ia tak bermakna enak...